CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Current Status

- Tak payah susah2 carik nuffnang. Aku memang tak letak kat blog ni hehe.

- Sorry sebab lately ni aku takleh nak BW kat blog2 korg sebab duk prepare untuk posting. Mintak maaf banyak2 ye, Tapi aku appreciate korg yang sudi baca & komen entry aku :)
.

Thursday, 22 September 2011

Korang Pasti Ke Yang Korang Tu Jatuh Cinta?

Assalamualaikum Warahmatullah..


Baru2 ni aku tengok semakin ramai budak2 sekolah yang semakin advance. Baru sekolah rendah dah bercouple sakan. Siap clash pastu senang benar carik baru. Pelik bebenor la aku. Aku dulu sekolah rendah main kejar2 je lagi kut. Tak terpikir langsung hal cintan cintun ni. Apakah ini trend bebudak zaman sekarang untuk bercinta since zaman sekolah? Hu hebat2.


kecik2 dah pandai. hamboi2.


Sebut pasal cinta, aku cakap terus terangla, aku tak pernah bercouple ngan sape2. Tapi tipula kan kalau aku cakap hati aku ni tak pernah sangkut kat sape2. Kalau tak pernah itu dah tahap bahaya. Dah boleh dikatakan lesbo. Ish simpang malaikat 44. Aku gadis normal okeh.


So aku macam curious la jugak. Orang duk kata 'aku jatuh cinta ngn mamat tu', 'aku jatuh cinta ngan minah ni', actually diorang ni paham ke maksud jatuh cinta tu? Korang yang tengah baca ni paham ke?




Kalau tiba2 kita nampak dia kemudian kita terus minat sebab tengok wajah dia, tu dikira apa? jatuh cinta pandang pertama? ish2 takkan la tengok wajah je dah jatuh cinta. Tu NAFSU je oi. Ko taktau pun mamat/minah tu baik ke jahat, ko terus suka dia sebab wajah dia maybe cantik/ hensem je. So korang panggil ni jatuh cinta? Pada aku macam nafsu semata2 je. Perasaan yang datang dari mata kemudian jatuh ke hati.


Kalau kita dah kawan baik ngan dia, kita tau segala2 pasal dia, kita tau perangai dia, kemudian kita suka dia. Adakah ini jatuh cinta? aku rasa macam tak je. Ni macam kategori ADMIRE atau kagum je. Sebagai kawan, ko dah kenal dia luar dalam, so mesti ada ciri2 dia yang buat ko tertarik. Tapi kalau ciri2 tu tak ada mesti korang tak pandang dia lebih dari kawan. Betul tak? Betul tak?


Yang aku tau, jatuh cinta ni maksudnya menyayangi sesorang tu seadanya, termasuk segala baik buruk dia korang terima je semua. Kalau org yang korang suka tu gemuk, tak pandai, pendek, muka berjerawat, busuk, korang tak kisah langsung pun semua tu. Ha yang ni baru betul jatuh cinta. Tapi aku macam jarang je nampak situasi2 ni berlaku kat keliling aku. Korang ada nampak ke?


Pada aku, kalau nak jatuh cinta, jatuh cintala dengan isteri/suami kita je. Tu lebih baik. Dapat pahala. Boleh pegang2 sume sebab dah dihalalkan. Lagipun jatuh cinta dengan partner memasing lepas kahwin ni sure2 berbalas punya. Barula betul org cakap 'saling jatuh cinta dan mencintai antara satu sama lain' hehe.


Oklah macam banyak sangat je mengarut aku ni. Aku chow dulu la ye. Assalamualaikum.

7 comments:

DySha cHan

heheh~ my advise..bis kan blajar dlu sblm blajar... sis dlu pn mcm 2 gk.. bis spm bru b'cnta.. da jmpe yg sesuai n serius bleh ikat tali p'tunangan n nikah... nikah awl2 xpe...bru tau nikmat cinta sbenar^^... peace

Miss A

hee.. stuju dgn sis dysha.. sy pun nk bercinta lepas khwin.. thnx ye sudi drop komen hehe

budakijaupendek

ramai keliru antara cinta dan sayang mahu pun suka. ^^

myravea

Totally setuju dengan apa pandangan awak..

Nice entry dear :)

Miss A

budakijau : aku pun kadang2 keliru gak, sampaila sekarang nih haha

myra : thanx dear sebab sudi baca entry ni :)

MakNgah

cinta ni lebih byk yg serabut drp merungkaikan...

Miss A

makngah : setuju2. even yang single ni pun rasa cinta tu serabut. kalau dah bercouple apetah lagi kan.. huhu